Ιος των Ανθρώπινων Θηλωμάτων – Human Papilloma Virus (HPV)

ενημερωτικο υλικο

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιο των Ανθρώπινων Θηλωμάτων – Human Papilloma Virus (HPV);

Oι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων ( HPV ) αποτελούν μια ομάδα ιών που προσβάλουν μόνο τον άνθρωπο και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι ιών HPV.
Οι περισσότεροι είναι σχετικά αβλαβείς εφόσον προκαλούν κυρίως τοπικά δερματικά προβλήματα όπως οι μυρμηκίες στα χέρια ή στο πρόσωπο. Άλλοτε οι μυρμηκίες αυτές είναι επώδυνες π.χ. όταν προσβάλουν τα πέλματα.
Επίσης, περίπου 40 τύποι ιού HPV μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα και μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής από έναν μολυσμένο σύντροφο. Οι τύποι αυτοί κατηγοριοποιούνται σε χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.

  •  Οι χαμηλού κινδύνου HPV (συνήθως ο τύπος HPV-6 και ο HPV-11) μπορεί να προκαλέσουν τα οξυτενή κονδυλώματα .
  • Οι υψηλού κινδύνου ιοι HPV ( 16, 18, 31, 33, κ.α)  στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε καρκίνο του τραχήλου, του αιδοίου, του κόλπου του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα καρκίνο του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα.

Μετάδοση & Συμπτώματα

Παράγοντας κινδύνου για την μόλυνση από τον ιο HPV στα γεννητικά όργανα είναι οι πολυάριθμοι σεξουαλικοί σύντροφοι.
Η σωστή χρήση των προφυλακτικών μειώνει πολύ αλλά δεν εξαφανίζει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες στις ΗΠΑ έχει βρεθεί ότι το 50% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα μολυνθεί τουλαχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ορισμένοι άνθρωποι μετά τη μόλυνση με τον ιο HPV αναπτύσσουν οξυτενή κονδυλώματα ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα.
Ενώ η μόλυνση από τον HPV μπορεί ορισμένες φορές να θεραπευθεί από μόνη της (αυτο-ίαση) χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες βλάβες στα κύτταρα που έχουν προσβληθεί, ωστόσο, η μόλυνση από υψηλού κινδύνου ιούς HPV αυξάνει την πιθανότητα, οι ήπιες κυτταρικές βλάβες να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η πιθανότητα ανάπτυξης τοπικά καρκίνου, εξαρτάται  εκτός από τον τύπο του ιού και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα κ.α.
Στις γυναίκες το test Pap, μπορεί να ανιχνεύσει στοιχεία συμβατά με λόιμωξη από HPV στον τράχηλο.

HPV Εμβόλια

Τα διαθέσιμα πλέον εμβόλια μπορεί να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορους τύπους HPV, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια:
Το τετραδύναμο (περιλαμβάνει τους τύπους 6, 11, 16 & 18) και το διδύναμο (περιλαμβάνει τους τύπους 16 & 18).