Κονδυλώματα

ενημερωτικο υλικο

Κονδυλώματα, τι θα πρέπει να γνωρίζουμε;

ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ – ΙΟΣ HPV.
Με τον όρο οξυτενή κονδυλώματα εννοούμε μικρές δερματικές βλάβες με σχήμα ανθοκραμβοειδές (σαν μικρό κουνουπίδι) στα γεννητικά όργανα, στο πρωκτό ή την ουρήθρα, που προκαλούνται από τον ιό HPV – Human Papilloma Virus (Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων). 

Μετάδοση  των Κονδυλωμάτων & Συμπτώματα
. Τα κονδυλώματα ειναι συνήθως ανώδυνα, ωστόσο ανάλογα με το μέγεθος  και την ανατομική θέση μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή κνησμό (φαγούρα). Το χρώμα τους είναι ερυθρο-ρόδινο ή  γκριζο-φαιο, έχουν βάση πεπλατυσμένη ή με μίσχο, ενώ η σύσταση τους είναι μαλακή.

(βλ. φωτο)

Οι βλάβες αυτές μπορεί να αυξηθούν σε διαστάσεις και σε αριθμό ενώ η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο με σωματική επαφή.
Υπάρχουν πάνω από 130 τύποι ιών HPV, ορισμένοι εκ των οποίων σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων.
Το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων προκαλείται από τους τύπους HPV-6 ή HPV-11. Οι τύποι HPV 16, 18, 31, 33 & 35 μπορεί να βρεθούν στα κονδυλώματα ως αποτέλεσμα ταυτόχρονης λοίμωξης με τους τύπους 6 & 11. Ειδικά στις γυναικες, οι τύποι 16 και 18 προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Διάγνωση

Η διάγνωση της μόλυνσης από ιό HPV γίνεται από τον ιατρό μετά από κλινική εξέταση και οπτική αναζήτηση. Ωστόσο ορισμένες φορές τα κονδυλωματα δεν ειναι άμεσα ορατά από την απλή οπτική εξέταση και συχνά ο ιατρός χρησιμοποιεί ειδικό διάλυμα οξικού οξέος σε συνδυασμό με δερματοσκόπηση της περιοχής (μια διαδικασία που ονομάζεται πεοσκόπηση στον ανδρα ) για να μπορέσουν να διαγνωσθούν οι πιο δυσδιάκριτες βλάβες. (βλ. φωτογραφίες)

Επίσης, σε γυναίκες είναι πιθανό να ζητηθεί να γίνει η εξέταση Τέστ-Παπανικολάου (Παπ-Τεστ).
Σε γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και εμφανίζουν μόλυνση από HPV, είναι δυνατόν το νεογέννητο να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού, οπότε θα πρέπει να λαμβάνονται ειδικά προληπτικά μέτρα.

Θεραπεια των κονδυλωμάτων

Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε με φαρμακευτικές είτε με επεμβατικές θεραπείες (π.χ. κρυοπηξία, αφαίρεση με Laser CO2, καυτηριασμός κονδυλωμάτων με ηλεκτροχειρουργική, κ.α.).(βλ.φωτο)

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή της θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • την μορφολογία & το μέγεθος των κονδυλωμάτων
  • την ανατομική θέση & τον αριθμό τους
  • τις προτιμήσεις των ασθενών
  • την ευκολία χορήγησης
  • το κόστος της θεραπείας
  • την εμπειρία του ιατρού 

Πρόληψη
 

Τα τελευταία έτη έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, εμβόλια για τον ιό HPV για χορήγηση σε γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών.