Μολυσματική τέρμινθος

ενημερωτικο υλικο

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για την μολυσματική τέρμινθο;

Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί μια ιογενή λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας κυρίως όμως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Μεταδίδεται συνήθως με άμεση σωματική επαφή δέρματος με δέρμα ή σπανιότερα από πετσέτες. Ο ιός (Molluscipoxvirus) προκαλεί μικρές δερματικές βλάβες συνήθως στο κορμό ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στους σεξουαλικά δραστήριους ενήλικες, η αρχική εντόπιση των βλαβών στη γεννητική περιοχή συνήθως υπονοεί σεξουαλική μετάδοση. Η δερματική βλάβη της τερμίνθου έχει μέγεθος 2 έως 5mm (σπάνια ως 1,8 cm), σχήμα στρογγυλό ενώ στο κέντρο κάθε βλάβης υπάρχει μια ομφαλωτή εμβύθιση που αν συνθλιβεί, αποβάλλει  ένα κρεμώδες περιεχόμενο.

Ο αριθμός των βλαβών από την τέρμινθο στο δέρμα μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Ως εκ τούτου, άλλοτε παρουσιάζονται 3-4 βλάβες ενώ μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν πολλαπλές διάσπαρτες (έως 50-60). (βλ. φωτογραφίες)

Οι δερματικές βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου θα εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία (αυτόματη υποστροφή) όταν το σώμα αναπτύξει φυσική αντίσταση (ανοσοποίηση) στον ιό. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες μέχρι αρκετούς μήνες. Στο μεσοδιάστημα αυτό είναι δυνατό να γίνει διασπορά του ιού σε γειτονικές περιοχές. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η θεραπεία. Ο δερματολόγος μπορεί να ψύξει τις δερματικές βλάβες (με υγρό άζωτο) με την τεχνική της κρυοθεραπείας (βλ. φωτο).

Επίσης, ανάλογα με το είδος των βλαβών μπορεί να πραγματοποιήσει έκθλιψη του περιεχομένου της τερμίνθου με χρήση ειδικής μικρής λαβίδας ή να εφαρμόσει τοπικά laser CO2.

Τέλος, άλλες θεραπείες που δύναται να εφαρμοσθούν στην πάσχουσα περιοχή είναι η ηλεκτροδιαθερμία και η τοπική φαρμακευτική αγωγή.